Hoe komt het dat we soms letterlijk in slaap ‘vallen’?

16 November, 2016 17:01

Je ligt heerlijk in je bed een beetje weg te dromen, tot je ruw uit je slaap gehaald wordt door het gevoel ergens vanaf te vallen. Herkenbaar? Het fenomeen wordt een hyponagoge schok genoemd. Hoewel niet alle wetenschappers het met elkaar eens zijn over dit onderwerp, kan het toch enigszins verklaard worden.

Het hyponagoge effect

Een hyponagoge schok is een normaal verschijnsel waar veel mensen bekend mee zijn. Het komt niet altijd voor; de kans is groter dat je zo’n schok ervaart wanneer je oververmoeid bent of in een oncomfortabele positie ligt. Er is nog geen eenduidige verklaring gevonden, maar de twee meest genoemde hypotheses zijn:

- Het is een onderdeel van het slaapproces waarbij ook de ademhaling vertraagt en de lichaamstemperatuur daalt.
- De hersenen associëren de gevoelens van ontspanning verkeerd (als omvallen) en in een reflex duwt het lichaam de ledenmaten naar voren om rechtop te blijven staan.

Of je iets van de schokken merkt heeft alles te maken met het bewustzijn. Als je slaapt is je bewustzijn minder, dus wanneer je nog net niet slaapt zal je de schokken eerder waarnemen. Het komt ook vaak voor dat je er helemaal niks van merkt en gewoon lekker doorslaapt.

Stuiptrekkingen tijdens de slaap

Bij overmatig last van stuiptrekkingen tijdens de slaap kan er sprake zijn van PLMD: Periodic Limb Movement Disorder. Bij deze aandoening maakt het lichaam ongecontroleerde bewegingen tijdens de slaap, vaak met de benen. Niet alleen degene die slaapt, maar ook de partner die ernaast ligt kan hier last van hebben. Hoewel het natuurlijk vervelend is, is het niet gevaarlijk. Daarbij is PLMD prima te behandelen met de juiste medicatie, die een arts kan voorschrijven.

Stuiptrekkingen in de slaap hebben vaak te maken met een onregelmatig ritme, stress of een oncomfortabele slaappositie. Met de eerste twee zaken kunnen we je niet helpen, maar met de laatste wel. Bekijk ons aanbod matrassen of laat een matras op maat maken. Dan weet je zeker dat je lekker ligt!

< Tips om energiek wakker te worden Zo kies je het juiste kindermatras >