Zo kies je het juiste kindermatras

11 October, 2016 14:32

Een goede nachtrust is cruciaal voor de algehele ontwikkeling van een kind. Een kleintje slaapt veel langer dan een volwassene, dus een goed kindermatras is bijzonder belangrijk. Maar wanneer is een kindermatras kwalitatief goed, en hoe maak je de juiste keuze?

De Consumentenbond voerde een test uit naar het beste kindermatras, en lette daarbij op 3 aandachtspunten:

  • - Ventilatie
  • - Lichaamsondersteuning
  • - Wasbaarheid van de tijk

Ventilatie

Het is zeer belangrijk dat het matras van een kind goed ademt. Kindermatrassen zijn verkrijgbaar in polyether en HR koudschuim, waarbij de laatste optie de meest verstandige is.  Koudschuim (eventueel gecombineerd met een laag traagschuim). Koudschuim biedt het meeste comfort, het heeft een opencelstructuur, het is soepel, voert vocht goed af en is de meest veilige keuze.

Lichaamsondersteuning

Een volwassenenmatras heeft zones, gebaseerd op de schouder- en heupzone in het lichaam. Omdat een kind nog niet volgroeid is, zal deze altijd verkeerd op deze zones liggen. Daarom is het belangrijk dat een kindermatras geen zones heeft. Pas bij een leeftijd van 12 jaar of ouder is het kind lang genoeg om de zones op de juiste manier te benutten.

Wasbaarheid van de tijk

Ook hygiëne speelt een grote rol bij het slaapcomfort van een kind. Omdat een ongelukje zo is gebeurd, is het van belang dat de tijk van het matras wasbaar is. Wassen op 60 graden is huisstofmijt dodend en wordt daarom aangeraden in verband met eventuele allergieën. Echter kunnen niet alle matrastijken op 60 graden worden gewassen. Voor kinderen met een (huistofmijt) allergie zijn speciale losse matrashoezen verkrijgbaar welke op 60 graden kunnen worden gewassen.

De belangrijkste punten

Ten eerste is het belangrijk dat een kindermatras goed ventileert en niet te warm wordt. Ook de hardheid speelt een grote rol: het matras mag niet te zacht zijn, maar ook zeker niet te hard. Tot slot moet een kindermatras veerkrachtig zijn en geen schadelijke stoffen bevatten. Onze kindermatrassen zijn gemaakt van koud- of traagschuim, zijn allen vrij van gif en lijmstoffen en zijn bovendien anti-allergisch. Al onze matrassen worden in Nederland gemaakt. De matrassen kunnen aan beide kanten beslapen worden en de afritsbare tijk is geschikt voor in de wasmachine.

< Hoe komt het dat we soms letterlijk in slaap ‘vallen’? Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt? >