Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt?

27 September, 2016 09:12

Een nachtje slecht slapen heeft een slechte invloed op ons lichaam. Vermoeidheid, koude rillingen en een slechte concentratie zijn veelvoorkomende gevolgen van een te korte nacht. Maar wist je dat chronisch slaapgebrek op de lange termijn ook negatieve gevolgen heeft op onze gezondheid? Wij vertellen je welke effecten dit op ons lichaam heeft, en hoe jij je nachtrust kunt verbeteren. 

1. Meer rimpels

Tijdens je slaap herstelt je huid zichzelf. Wanneer je te weinig slaapt, heeft je huid ’s nachts niet genoeg tijd om te herstellen, waardoor er sneller lijntjes en rimpels in je gezicht ontstaan. Ook stijgt het cortisolgehalte in je bloed wanneer je te weinig slaapt. Cortisol remt de aanmaak van collageen, een stofje dat huidverstevigend werkt.

2. Overgewicht

Slaaptekort heeft een negatief effect op onze hormoonhuishouding en stofwisseling. Door slaaptekort wordt er meer van het hormoon greline aangemaakt, en minder van het hormoon leptine. Greline zorgt ervoor dat je zin krijgt in eten en leptine zorgt juist voor een verzadigd gevoel. Door te weinig te slapen heb je dus vaker zin in eten en minder vaak een verzadigd gevoel. Hierdoor ga je meer eten.

3. Slecht geheugen

Te kort slapen verstoort het opslaan van herinneringen, omdat dit veelal gebeurt in je slaap. Je geheugen wordt al aangetast na één nachtje te weinig slapen. Daarnaast heeft slaaptekort ook een negatieve invloed op je concentratie.

4. Slechtere weerstand

Tijdens het slapen worden bepaalde eiwitten vrijgegeven die nodig zijn om infecties en ontstekingen te bestrijden. Wanneer je te weinig slaapt, produceer je te weinig van deze eiwitten. Je immuunsysteem krijgt het hierdoor zwaar te verduren. Als je minder dan zeven uur per nacht slaapt, heb je zelfs drie keer meer risico om verkouden te worden.

Verbeter je nachtrust met een goed matras

Een goede nachtrust is dus erg belangrijk voor onze gezondheid. Niet alleen op tijd naar bed gaan, maar ook een goed matras draagt hier aan bij. Ben jij toe aan een nieuw matras? Bekijk dan eens onze pocketvering matrassen. Pocketveringmatrassen bieden optimale ondersteuning, doordat elke pocketveer zich aan het lichaam aanpast. Daarnaast heeft het matras een goede luchtcirculatie, waardoor het lekker koel blijft. Een pocketvering matras biedt dus optimaal comfort voor een optimale nachtrust.

< Zo kies je het juiste kindermatras Zijn Nederlanders echte slaapkoppen? >