Zo krijg je jouw kind in slaap: 5 tips

16 August, 2017 12:24

Genoeg slapen is voor kinderen van groot belang. Om goed te kunnen groeien, zich goed te kunnen concentreren op school en voldoende energie te hebben voor alle dagelijkse bezigheden, is voldoende nachtrust essentieel. Om op latere leeftijd slaapproblemen bij kinderen te voorkomen, is het goed om ze van kleins af aan te laten wennen aan een vast bedritueel.

1. Ritme, ritme, ritme

Structuur is een belangrijk onderdeel als het gaat om het laten slapen van jouw kindje. Zeker voor kinderen tot een jaar of drie is het van belang dat ze weten waar ze aan toe zijn en wat er gaat gebeuren. Dit geldt niet alleen ’s nachts, ook overdag is een vast ritme voor je kleintje belangrijk. Zorg daarom voor een vaste dagindeling met voldoende beweging, buitenlucht en daglicht.

2. Zet alle telefoons, tablets en computers uit

Voor veel mensen is het een gewoonte om ’s avonds nog even een filmpje te kijken op een tablet of je laatste berichtjes te checken op je telefoon. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van alle volwassenen slechter slaapt als zij van tevoren televisie hebben gekeken of druk in de weer zijn geweest met een laptop, tablet of smartphone. Dit komt doordat het felle licht ervoor zorgt dat je minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt, waardoor je wakker blijft. Voor de allerkleinsten is het nóg moeilijker om zich af te sluiten van al deze prikkels van buitenaf. Zet daarom een uur voor bedtijd alle apparatuur uit. Dit zorgt voor veel meer rust bij je kindje.

3. Geef slapen een positieve wending

Kinderen moeten slapen als iets leuks gaan zien in plaats van een verplichting. Bedenk daarom een leuke wedstrijd of een spelelement tijdens het bedritueel. Vraag je kindje om zijn lievelingsknuffel naar bed te brengen of speel ‘wie als eerste in de slaapkamer is’. Door een knuffel liefdevol in te laten stoppen, krijgt een kind een gevoel van verantwoordelijkheid en kan hij er daarna zelf lekker naast kruipen!

4. Nog even kletsen of voorlezen

De meeste kinderen vinden het ontzettend leuk om voor het slapengaan even samen de dag door te nemen. Zo kunnen ze aan je vertellen of ze nog iets leuks mee hebben gemaakt of juist iets stoms waar ze over willen praten. Ze kunnen zo lekker hun hart luchten en vervolgens met een voldaan gevoel gaan slapen.

Ook voorlezen is iets om aan het bedritueel toe te voegen. De allerkleinsten vinden lezen ontzettend leuk en je kunt ze eindeloos hetzelfde boekje voorlezen. Maar vergis je niet; ook grotere kinderen vinden het leuk om voorgelezen te worden. Laat ze bijvoorbeeld ook een bladzijde aan jou voorlezen, dat maakt het extra leuk.

5. Kies een goed matras

Een kleintje slaapt zo veel dat het kiezen van een goed matras cruciaal is voor de ontwikkeling. In ons eerdere blog over het kiezen van het juiste kindermatras vind je de tips die jou helpen bij het maken van je keuze. En toen kwam er een olifant met een hele lange snuit…

< Met deze 5 tips slaap jij zelfs in de zomer lekker Welk matras heb ik nodig? >