Met deze 5 tips slaap jij zelfs in de zomer lekker

6 September, 2017 13:56

Vind jij het ook zo lastig om je nachtrust te pakken tijdens de warme zomernachten? Wees gerust: je bent niet de enige die af en toe badend in het zweet wakker wordt zodra de temperaturen buiten oplopen. De meeste mensen slapen het beste in een verduisterde kamer met een temperatuur tussen de 15 en 19. Tijdens lange en warme zomerdagen lukt slapen helaas vaak minder gemakkelijk, maar wij geven je vijf slaaptips die je een eind op weg helpen.

Slaaptip 1: Spring onder de douche

Om snel in slaap te vallen met dit warme weer is het nemen van een douche een zeer goed idee. Een snelle en verfrissende douche zet namelijk jouw lichamelijke koelingsmechanisme in werking. En zodra je lichaam afkoelt, word jij slaperig. Het hoeft niet per se een koude douche te zijn, sommige mensen hebben namelijk juist baat bij een warme douche of een heet bad. Een heet bad kan zeker helpen, maar doe dit dan wel een uur voordat je naar bed gaat. Op die manier heeft je lichaam tijd om een beetje af te koelen.

Slaaptip 2: Verplaats de koude lucht

Door een ventilator aan te zetten in je slaapkamer slaap jij zelfs tijdens de warmste nachten heerlijk door. Een ventilator is niet alleen vele malen goedkoper dan een airconditioningsysteem, een extra voordeel is dat muggen als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra jij de ventilator aanzet. De zoemende vijanden houden namelijk niet van ventilatoren omdat deze wind ‘te sterk’ is. Zet voor extra verkoeling een bak met ijsblokjes voor je ventilator.

Slaaptip 3: Kies voor luchtige pyjama’s en beddengoed

Vind je het fijn om ook in de zomer in een pyjama te slapen of onder een dekbed te kruipen? Vermijd dan een aantal materialen, zoals zijde. Deze stof houdt namelijk de warmte vast. Kies voor katoenen stoffen, zowel voor je pyjama als het beddengoed. Ontdek welk soort stof jij fijn vindt om onder te slapen, bijvoorbeeld katoen, bamboe of linnen. En het allerbelangrijkste: de stof moet ademen!

Slaaptip 4: Maak je kamer donker

Licht weet eigenlijk altijd je huis binnen te dringen, zelfs wanneer je de ramen in je slaapkamer hebt afgesloten met rolgordijnen. Nu het steeds vroeger licht wordt, is het voor je lichaam wel heel belangrijk dat het weet wanneer het donker is en dus wanneer jij moet slapen. Kies daarom voor verduisterende gordijnen voor de ramen, of nog beter: voor buitenzonwering zoals screens. Zo weet je lichaam beter wanneer het nacht is en je dus moet gaan slapen.

Slaaptip 5: Blijf in je slaapritme

Het is natuurlijk echt niet erg om tijdens het warme weer een keer langer wakker te blijven, maar laat de warme zomeravonden niet je slaapritme in de war brengen. Ga daarom elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ook elke dag rond dezelfde tijd op.

Uiteraard helpt een goed matras ook om tijdens de warme nachten beter te slapen en energiek wakker te worden. Bel met onze experts via telefoonnummer 0229 239 266, stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in.

< De levensduur van je matras: hoeveel jaar gaat mijn matras mee? Zo krijg je jouw kind in slaap: 5 tips >