De levensduur van je matras: hoeveel jaar gaat mijn matras mee?

16 November, 2017 08:47

Er zijn weinig mensen die weten wanneer hun matras aan vervanging toe is. Er wordt daardoor vaak te lang gebruikgemaakt van versleten matrassen. Je matras heeft helaas niet het eeuwige leven, maar hoeveel jaar gaat een matras dan eigenlijk mee? En zijn er tips om de levensduur van je matras te verlengen?

Hoe lang gaat een matras mee?

Een matras gaat veel korter mee dan je verwacht. Hoelang een matras meegaat, is onder andere afhankelijk van het type matras, het gewicht van de gebruiker, het onderhoud en of je ’s nachts veel zweet. Wanneer je de goede ondersteuning van je matras wilt behouden, is het verstandig om deze na vijf tot zeven jaar te vervangen.

Kwaliteit van het matras

De duurzaamheid van je matras is afhankelijk van het soort matras dat je koopt. Het meest duurzame matras is gemaakt van koudschuim: door de open celstructuur hebben deze matrassen een goed ventilerend vermogen. Alleen jijzelf kunt bepalen of je matras nog comfortabel ligt. Kom je niet lekker in slaap, ervaar je meer lichamelijke klachten en weet je niet waardoor dit komt? Dan kan het heel goed zijn dat je matras aan vervanging toe is.

 

Ga voor een koudschuim matras

 

Gewicht van de slaper

Een zwaar persoon oefent logischerwijs een grotere druk uit op het matras dan iemand die minder weegt. De levensduur van het matras wordt hierdoor bepaald: wanneer de druk op het matras groter wordt, zal de ondersteuning eerder verloren gaan.

Nachtelijk transpireren

’s Nachts is ons lichaam druk bezig om alle afvalstoffen af te voeren. Een manier waarop je lichaam dit doet, is door te transpireren. Per nacht raken we gemiddeld zo’n anderhalve liter vocht kwijt in de vorm van zweet. Dit vocht verdwijnt in ons matras, waardoor het matras wordt aangetast. Het vochtregulerend vermogen neemt hierdoor af. Dit gaat ten koste van de hygiëne van het matras, je slaapcomfort en je gezondheid.

Onderhoud van het matras

Door je matras goed te onderhouden, verleng je de levensduur van je matras met maximaal drie jaar. Wij geven je een aantal tips waardoor jij langer plezier kunt hebben van je matras.

1. Keer je matras regelmatig om. Zo voorkom je dat je lichaamshouding kuilvorming in je matras veroorzaakt. Het omkeren van het hoofd- en voeteneinde is hierbij belangrijk. Maar ook door het keren van de boven- en onderzijde verleng je de levensduur van je matras. Doe dit ook met je topmatras.

2. Maak niet direct na het slapen je bed op. Het is erg belangrijk dat het zweet dat ’s nachts in je matras is getrokken, overdag de tijd heeft om weer te verdampen. Rol of vouw je dekbed daarom naar het voeteneinde en geef daarmee je matras de kans om volledig op te drogen.

3. Het klinkt misschien ongewoon, maar het stofzuigen van je matras is erg belangrijk. Wen jezelf aan dat je iedere keer dat je je bed verschoont, ook het matras stofzuigt. Door het stofzuigen verwijder je veel vuil, stof en huisstofmijt uit je matras. Voor het beste resultaat doe je dit wanneer je matras volledig gedroogd is.

Beste indicator voor de levensduur van je matras

De beste indicator voor het vervangen van je matras is slaapcomfort. Word je uitgerust wakker en slaap je nog goed op je matras, dan is je matras waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe. Krijg je last van je rug en ben je ’s ochtends vermoeid? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw matras. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van een nieuw exemplaar? Neem dan contact op met de Matrassenman via 0229 239 266 of stuur een e-mail naar info@matrassenman.nl.

< De 6 meest opvallende slaapgewoontes uit het buitenland Met deze 5 tips slaap jij zelfs in de zomer lekker >