De 6 meest opvallende slaapgewoontes uit het buitenland

13 December, 2017 10:04

Elk land heeft zijn eigen cultuur, ook wanneer het om slapen gaat. De gemiddelde Nederlander kruipt het liefst om een uur of 11 onder de wol, terwijl in sommige andere landen de avond dan pas begint. Sommige landen houden er gekke slaappatronen en bizarre gewoontes op na. Wij zetten ze voor je op een rij!

1. Naakt slapen in Engeland

Nergens ter wereld wordt er zo veel naakt geslapen als in Engeland. Een derde van de Engelsen trekt ’s avonds een luchtig adamskostuum aan in plaats van een pyjama. Door naakt te slapen wordt je lichaamstemperatuur makkelijker gereguleerd én het zorgt ervoor dat je closer bent met je partner: twee vliegen in één klap dus!

2. Australië: slapen in groepen

In Nederland is het (nog) geen succes: co-sleeping. De Aboriginals in Australië maken maar al te graag gebruik van deze vorm van slapen. Zij slapen als groep gezamenlijk in lange rijen, waarbij de vrouwen en kinderen in het midden slapen. De stoere mannen beschermen hen door aan het uiteinde van dit massa-bed te gaan liggen.

3. Een powernap op kantoor in Japan

In sommige landen is het doen van een middagdutje opgenomen in de cao. Een van deze landen is Japan. Daar kijken ze dus niet raar op als jij een powernapje houdt tussen het werk door. Het is juist een goed teken, volgens de Japanners. Want wanneer je moe bent, ben je een harde werker. Deze vermoeidheid kan trouwens ook komen doordat Japanners het minst slapen van de hele wereldbevolking. Met 6 uur en 22 minuten slaap per nacht spannen zij de kroon als het gaat om de minste nachtrust.

4. In Botswana slaap je wanneer je maar wilt

Slapen wanneer je moe bent klinkt heel logisch, maar toch doen wij Nederlanders dat niet. Bij de moderne inheemse culturen in Botswana en Zaïre doen ze dit wel. Ben je moe? Dan ga je toch gewoon even liggen. Zij slapen per nacht dan ook geen acht uur, maar een paar uurtjes wanneer ze moe zijn. Of dit nu ’s nachts of midden op de dag is: door op een luchtige manier om te gaan met je slaap, raak je ook minder in de stress over een eventueel slaaptekort.

5. Mexico: schoonheidsslaapje in een hangmat

De Mexicanen zweren erbij om ’s nachts in een hangmat te kruipen in plaats van in een gewoon bed. Waarom ze dit eigenlijk doen blijft tot op de dag van vandaag een raadsel, maar dat ze er niet zomaar mee stoppen is één ding wat zeker is. Deze slaapgewoonte hebben de Mexicanen namelijk al eeuwen. Niet zo heel vreemd dus dat de hangmat het meest geproduceerde product is in Latijns-Amerika.

6. Slapen in een stressvolle situatie in Indonesië

Op Bali hebben de inwoners de vreemde gewoonte om in een diepe slaap te vallen wanneer ze in een stressvolle situatie zitten. Het lijkt misschien gek, maar dat is het helemaal niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat door in een diepe slaap te vallen, je stress vermindert of zelfs verdwijnt.

Uit deze gekke gewoontes blijkt maar weer dat slaap lang niet altijd biologisch maar ook cultureel bepaald is. Slaap dus vooral zoals jij dat wilt. Wij doen dat natuurlijk het liefst op een goed matras. Op onze website vind je dan ook verschillende soorten matrassen. Wil je meer informatie? Bel dan naar 0229 239 266 of stuur een e-mail naar info@matrassenman.nl.

< Ga spierkrampen tijdens de nacht tegen: 4 tips De levensduur van je matras: hoeveel jaar gaat mijn matras mee? >