Ga spierkrampen tijdens de nacht tegen: 4 tips

14 Februari, 2018 10:37

Word jij ’s nachts uit je slaap gerukt door spierkramp in je benen? Geen paniek, je bent niet de enige! Jij bent – samen met maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking - de pechvogel met nachtelijke spierkrampen. De kramp zorgt voor een onrustige nacht en kan je nachtrust zelfs flink verstoren. En net wanneer je denkt dat je ervan af bent en je been weer neerlegt, schiet de kramp in je kuit of voet terug. Met deze 4 tips helpen wij je om van de spierkramp af te komen. Slaap lekker!

Voorkomen is beter dan genezen

Op het moment dat jij wakker wordt van de pijn in je kuit of voet, kun je niets anders doen dan je been strekken en masseren. Maar wanneer je wakker wordt, is het natuurlijk al te laat: je nachtrust is verstoord. Goed nieuws voor de pechvogels: er zijn een aantal manieren om de spierkramp te voorkomen. Ook zijn er factoren die de kans op kramp vergroten, deze kun je dus maar beter vermijden.

1.     Voldoende drinken

Wanneer de vochtbalans in jouw lichaam onvoldoende is, wordt de kans op spierkrampen vergroot. Het is dus heel belangrijk dat je voldoende drinkt: ongeveer 2 liter per dag. Laat hierbij de alcohol voorlopig maar staan, want drank droogt je lichaam namelijk uit. Door het drinken van alcohol vergroot je de kans op nachtelijke pijntjes en word je op brute wijze uit je slaap gerukt.

2.     Loop niet op hakken

Draag jij vaak hoge hakken? Dan herken je vast de pijn in je voeten diezelfde avond. Dat is ook niet zo gek, want het is voor je voeten een hele onnatuurlijke houding. Het lopen op hakken vergroot de kans op nachtelijke spierkrampen, omdat kramp kan ontstaan door een verkeerde sta- of zithouding. En wij verzekeren je: dát heb je bij hooggehakt schoeisel. Vermijd dan ook het dragen van hakken. Heb je een kantoorbaan? Kies er dan voor om regelmatig een stuk te wandelen, zo hebben je spieren de mogelijkheid om te ontspannen.

3.     Neem een magnesiumtablet

Magnesium is een mineraal dat bij veel van onze lichaamsprocessen betrokken is. Heb je een tekort aan magnesium? Dan is de kans op lichamelijke klachten zeer groot, waaronder de kans op spierkramp. Ons lichaam haalt magnesium voor het grootste deel uit voeding, maar soms heeft je lichaam hier niet genoeg aan. Je kunt dan een magnesiumtablet nemen, deze koop je gewoon bij jouw lokale drogist. Magnesiumtekort herken je niet alleen aan spierkramp, ook spierzwakte, geprikkeldheid, migraine en koude handen en voeten kunnen dit tekort aangeven.

4.     Zeep in je bed

Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren. Om deze verzuring tegen te gaan, heb je een tegenhanger van het zuur nodig: een base. En, je raadt het misschien al, zeep is zo’n base! Dus wacht niet langer en leg een stuk zeep aan het voeteneind van je bed.

Een goede nachtrust zonder spierkramp begint uiteraard met een goed matras. Wil je meer informatie over welk matras voor jou geschikt is? Neem dan contact op met de Matrassenman via 0229 239 266 of stuur een e-mail naar info@matrassenman.nl.

< Een powernap: middagdutje voor groot en klein De 6 meest opvallende slaapgewoontes uit het buitenland >