Een powernap: middagdutje voor groot en klein

9 Maart, 2018 15:38

Wil jij ’s middags graag even powernappen? Dat is helemaal niet zo gek! Doe in de middag lekker je ogen dicht om volledig op te laden. Met een powernap weet jij zeker dat je genoeg energie hebt om de rest van de dag goed door te komen.

Het ontstaan van de powernap

Waar komt de powernap eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk zijn de inwoners van de Zuid-Europese landen, zoals Spanje, begonnen met het inlassen van een middagdutje. In deze zonovergoten oorden houden ze de welbekende siësta: een pauze voor iedereen op het heetste moment van de dag. Een siësta duurt ongeveer twee uur en dat is precies genoeg tijd om de winkels te sluiten en de binnenkant van je ogen te bekijken.

De voordelen van een middagdutje

Om de dag goed door te komen, kan het (flink) helpen om je ogen kort dicht te doen. Iedereen wordt aangeraden ’s nachts acht uur te slapen, maar het kan natuurlijk dat jou dit helemaal niet lukt. Beland jij na de lunchpauze in een dip? Een powernap helpt je om:

  • 1. Energiek de dag door te komen
  • 2. Je stressniveau te verlagen
  • 3. Informatie beter op te slaan
  • 4. Productiever en alerter te worden

Hoelang moet ik slapen?

Het is niet goed voor je lichaam om ’s middags zomaar een bepaalde tijd te gaan slapen. Je kunt dan vermoeider wakker worden dan je al was. Houd de volgende tijd aan voor je middagdutje:

 • - Tien tot twintig minuten. Dit werkt het best om volledig op te laden. Het lijkt misschien kort, maar dit is al voldoende om de rest van de middag actief te zijn.
 • - 60 minuten. Door een middagdutje van 60 minuten onthoud je namen en gezichten beter. Het nadeel is dat je in een diepere slaap komt en je wat vermoeid wakker kunt worden.
 • - 90 minuten. Als je ’s middags wat langer slaapt, doorloop je bij voorkeur de gehele slaapcyclus. Word je eerder dan 90 minuten wakker, dan is de cyclus doorbroken en raakt je slaapritme in de war.

De perfecte powernap

Je kunt het best kiezen voor een rustmoment na de lunch. Je lichaam heeft dan net weer nieuwe energie binnengekregen door het voedsel, maar aan de andere kant heb je deze energie ook weer nodig voor je spijsvertering. Jouw hardwerkende spijsvertering kan er zo voor zorgen dat je na de lunch een flinke dip krijgt. Let er bij een powernap goed op dat je slaapritme niet verstoord raakt en je daardoor ’s nachts niet in slaap komt.

Een powernap doen wij natuurlijk het liefst op een goed matras. Op onze website vind je dan ook verschillende soorten matrassen. Wil je meer informatie? Bel dan naar 0229 239 266 of stuur een e-mail naar info@matrassenman.nl.

< Doe de test: welk type slaper ben jij? Ga spierkrampen tijdens de nacht tegen: 4 tips >