Doe de test: welk type slaper ben jij?

17 April, 2018 10:58

Het is algemeen bekend dat jouw slaapritme te vergelijken is met een vroege vogel of een nachtuil. Maar wist je dat onze slaapgewoontes met meer dieren vergeleken worden? Volgens een Amerikaanse slaapdokter zijn er vier soorten slaapkoppen: leeuwen, dolfijnen, beren en wolven. Bekijk snel welk slaaptype jij bent!

Je hebt ochtend- en avondmensen én een grote groep slapers die zich hier tussenin bevindt. Volgens slaapexpert Dr. Michael Breus dekken deze twee termen de lading dan ook niet. Wat voor type slaper je bent wordt ook bepaald door jouw persoonlijkheid en hoeveel slaap je iedere dag nodig hebt. Lees snel verder en ontdek met welk dier je jouw slaapgedrag kunt vergelijken. Zodra jij weet welk type slaper je bent, kun je hier namelijk je slaappatroon op aanpassen.

Type 1: de leeuw

Een leeuw is vroeg wakker en staat direct naast het bed wanneer de wekker gaat. Je kunt de leeuw dus het best omschrijven als een heus ochtendmens. Als leeuw zit je in de ochtend vol energie en ben je enorm productief. Het nadeel is dan vaak wel dat je na de lunch last krijgt van een dipje. In tegenstelling tot de drie andere slaaptypes, val jij ’s avonds gemakkelijk in slaap. Jij kunt je als ochtendmens enorm gelukkig voelen, want ons dagelijks leven is volledig ingericht op vroege vogels. Hierdoor heb jij minder last van slaapproblemen en kom je de dag gemakkelijk door!

Type 2: de beer

Heb jij er moeite mee om ’s ochtends je warme bed uit te komen en druk je het liefst zo vaak mogelijk op de snoozeknop? Je bent dan het beste te omschrijven als de beer. Na al het snoozen word je vaak duf wakker en dit gevoel blijft tot de middag. Als beer ben jij het productiefst tussen 12:00 en 16:00 uur. Beren zijn overdag actief en vinden ’s avonds hun rust. We vergelijken ze dan ook wel met een ‘middagmens’. Als beer heb jij je slaap hard nodig en je kruipt ’s avonds dan ook redelijk vroeg onder de wol. Hoewel je lang genoeg slaapt, blijft vroeg opstaan je zwakke punt.

Type 3: de dolfijn

De dolfijnen onder ons zijn de mensen die de minste slaap nodig hebben. Word jij ’s nachts vaak wakker en heb je wel eens last van slapeloosheid? Dan ben jij een echte dolfijn. Doordat je ’s nachts niet goed kunt uitrusten, word je vermoeid wakker en dit houdt aan tot de avond. Een dolfijn is op dit moment van de dag dan ook het meest productief. Hoe productief je overdag bent, is bij iedere dolfijn verschillend: er is vaak geen patroon in te ontdekken. Een dolfijn is dan ook een combinatie van een ochtend-, middag- en avondmens. Er zit niets anders op dan per dag te bekijken hoe het gaat.

Type 4: de wolf

Als wolf ben jij een echt nachtdier en vind je het heel moeilijk om ’s ochtends vroeg op te staan. Een wolf is actief en productief rond de klok van 19:00 uur en gaat daarom pas laat in de avond slapen. Als jouw slaapritme hetzelfde is als dat van een wolf, heb je eerder kans op het krijgen van een slaapstoornis. Het klinkt gek, maar onze maatschappij is niet ingericht op avondmensen zoals de wolf. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de supermarkt: die is al gesloten wanneer jij ’s avonds tot leven komt.

Welke type slaper ben jij?

Pas je slaapgewoonte zoveel mogelijk aan op het type slaper dat jij bent. Ook je matras kun je aanpassen om zo lekker mogelijk te kunnen slapen. Op onze website vind je dan ook verschillende soorten matrassen. Wil je meer informatie? Bel dan naar 0229 239 266 of stuur een e-mail naar info@matrassenman.nl.

< Wat betekent de comfortzone van een matras? Een powernap: middagdutje voor groot en klein >