Wat gebeurt er wanneer we te weinig slapen?

24 March, 2016 11:40

Waarom slapen we eigenlijk? Dit is de grote vraag van wetenschappers, die zich al jaren bezighouden met het onderzoek naar de reden waarom wij slapen. Helaas is er nog steeds geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wat we wel weten is dat slaap een belangrijke invloed heeft op de werking van onze hersenen. Dat is geconcludeerd aan de hand van meerdere onderzoeken, waarbij is onderzocht wat er met iemand gebeurt wanneer diegene juist niet slaapt. In dit blog meer over de effecten op lichaam en geest die optreden wanneer iemand gedurende een langere tijd wakker blijft.

Een zeventienjarige jongen bleef 11 dagen wakker

In 1963 besloot de zeventienjarige Randy Gardner het zo lang mogelijk vol proberen te houden om wakker te blijven. Uiteindelijk is hij 264 uur, ofwel zo’n 11 dagen, wakker gebleven. Hierdoor had hij last van hallucinaties, coördinatieproblemen, geheugenverlies en stemmingswisselingen.

Normaliter houden we het wakker blijven ongeveer 36 uur vol, na 48 uur is de neiging om in slaap te vallen vrijwel onweerstaanbaar. Daarna gebeurt er het volgende met lichaam en geest:

Nachten zonder slaap Symptomen

1

Men heeft een oncomfortabel gevoel.

2

Men heeft een grote drang om te slapen. In het bijzonder van 02.00 uur tot 04.00 uur ’s nachts.

3

De cognitieve vaardigheden en concentratie sterk worden aangetast. Men heeft grote moeite met het opnemen en verwerken van kennis, zeker wanneer deze taken eentonig en saai zijn.

4

Periodes van microslaap zijn onvermijdelijk. Slapen duurt dan zo kort, dat deze niet bewust worden meemaakt. Men raakt in deze periode verward en geïrriteerd.

5

Men is nog steeds geïrriteerd, verward en heeft van waanvoorstellingen.

6

Persoon raakt gedepersonaliseerd en verliest zijn eigen identiteit. Hij of zij krijgt last van zogeheten ‘slaaptekort psychoses’.

 

Meer weetjes met betrekking tot slaaptekort:

  • Minder dan 6 uur per dag slapen verdriedubbelt de kans op een verkeersongeval.
  • Een ernstig tekort aan slaap kan een zeer negatief effect hebben op het. Immuunsysteem.
  • Wie langdurig slecht slaapt is gevoeliger voor zwaarlijvigheid. Daarnaast loopt iemand hierdoor ook een grotere kans op diabetes.
  • Langdurig slaaptekort heeft een enorme invloed op uw concentratievermogen en het geheugen. Het zorgt ervoor dat het moeilijk is om gefocust te blijven en informatie te verwerken.
  • Het emotiecentrum in het brein wordt door ernstig slaaptekort 60% reactiever. Hierdoor is het moeilijker om emoties onder controle te houden en wordt men sneller gevoelig voor externe prikkels.

Langdurig slecht slapen heeft dus een grote invloed op uw gezondheid. Moeite met slapen? Bekijk onze andere blogs met tips voor een goede nachtrust.

< Het juiste kussen kiezen Matrassen: toen en nu >