Het juiste kussen kiezen

24 Maart, 2016 12:28

Iedereen doet het, maar we doen het allemaal op een andere manier: slapen. De één slaapt op de zij, terwijl de ander het liefst op de rug ligt. Een daarbij passend kussen heeft alles te maken met het type slaper dat jij bent.

Hoofdkussen voor de zijslaper

Het grootste deel van de Nederlanders slaapt het liefst op de zij: voor het lichaam is dit een prettige houding. De knieën licht opgetrokken en de onderste arm voor de borst uit ligt het meest stabiel. Wanneer de onderste arm achter de rug gedraaid is lig je in een soort wokkel, en dit is juist weer niet goed voor de rug.

De wervelkolom moet bij het slapen op de zij een rechte lijn vormen. Hierbij is het belangrijk dat het matras en kussen het lichaam op de juiste manier ondersteunen. Bij het kiezen van een kussen is het belangrijk dat je zorgt dat de nek niet in een rare knik ligt. Zorg ervoor dat de ruimte tussen het hoofd en het matras volledig is opgevuld door het kussen. Zijslapers kiezen voor een stevig kussen, dat behoorlijk dik mag zijn.

Hoofdkussen voor de rugslaper

Slaap jij op je rug? Dan behoor je tot de 20% van de mensen die dat doet. Ook dit is een goede slaappositie: het lichaamsgewicht wordt op deze manier over het grootste oppervlak verdeeld. Bij deze houding is het, net als bij slapen op de zij, van belang dat de ruimte tussen het matras en het hoofd opgevuld wordt. Om de nek niet onnodig te buigen moet het kussen niet te hoog of dik zijn, maar vooral voldoende ondersteuning bieden. Kies voor een medium of zacht kussen, en let daarbij vooral ook op wat fijn aanvoelt.

Hoofdkussen voor de buikslaper

De buikhouding wordt sterk afgeraden: door de onnatuurlijke houding kunnen rug- en nekpijn ontstaan. De rug vertoont een grote holling en de nek ligt sterk gedraaid, iets waar het lichaam niet blij van wordt. Ben je toch een buikslaper? Gebruik dan geen, of een zo dun mogelijk kussen. Een andere optie is het kussen onder schouder en borstkas plaatsen, zodat de nek zo min mogelijk rotatie krijgt. Wil je graag van het buikslapen afkomen? Train jezelf dan door bijvoorbeeld een kussen onder de buik te leggen, of één been op te trekken. Zo kom je in een halve zijligging, die al een stuk beter is dan de buikligging.

Naast de slaaphouding spelen ook lichaamspostuur, materiaal en eventuele lichamelijke klachten een grote rol bij de keuze voor een geschikt kussen. Bekijk hier alle beschikbare hoofdkussens. Kom je er zelf niet helemaal uit? Wij helpen je graag in onze winkel!

< 7 slechte gewoonten die u uit uw slaap houden Wat gebeurt er wanneer we te weinig slapen? >