Vanaf nu is slecht slapen verleden tijd

22 Februari, 2017 13:51

Moe wakker worden is voor veel mensen dagelijkse kost. Toch is het niet normaal (en gezond) om na het opstaan vermoeider te zijn dan de avond ervoor. Tijd voor actie! Ontdek de oorzaak en vind een passende oplossing zodat jij weer uitgerust wakker wordt. De Telegraaf deed samen met experts onderzoek naar slapen en heeft een aantal slaapfeitjes op een rijtje gezet. Deze dingen wist jij vast nog niet over slapeloosheid. Wij zeggen: slaap lekker!

1. Wakker worden met licht

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat je ’s avonds het blauwe licht van de televisie, je telefoon of tablet beter uit de weg kunt gaan. Dat weten we, maar wist je ook dat wanneer je wakker wordt, zo snel mogelijk het licht moet opzoeken? Winni Hofman, slaapdeskundige en oprichter van Somnio, stelt: ‘Iedere ochtend wordt onze biologische klok gelijkgezet met de tijd waarin we leven.’ En om dit voor elkaar te krijgen is licht essentieel, want zonder licht raakt de biologische klok in de war.

2. Af en toe een powernapje

Soms kan een dutje in de middag nodig zijn om je batterij weer een beetje op te laden. Zorg er bij het houden van een powernap wel voor dat je dutje niet langer duurt dan een uur en dat deze plaatsvindt voor 15.00 uur. Besluit je om na 15.00 uur nog even te gaan slapen? Dan zit je powernap te dicht op de normale slaap. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s avonds lang wakker ligt. ‘Je biologische klok kan dus worden ontregelt door een middagdutje’, stelt Winni Hofman.

3. Stop met snoozen

Iedereen doet het wel eens en sommigen zijn er een echte professional in geworden: snoozen. Nét dat kwartiertje langer in je bed blijven liggen om vervolgens ongelofelijk te haasten om op tijd te komen. Het kan soms lekker zijn, maar erg verstandig is het niet. Volgens dr. Els van der Helm, slaapconsultant, is de snoozeknop in de ochtend je grootste vijand in plaats van je vriend. ‘Het is voor je hersens het beste om op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker te worden, en niet door een alarm dat ook nog eens 10 keer afgaat.’ We weten dat het moeilijk is, maar zet je wekker zo laat mogelijk en spring dan ook direct uit je bed.

Naast deze tips is het ook van belang dat je matras van goede kwaliteit is en is aangepast aan jouw lichaam. Twijfel je nog over het matras dat je nu hebt of wil je een nieuwe aanschaffen? Bij www.matrassenman.nl voorzien we je graag van advies en hebben we altijd een matras dat het beste bij jou past. Wil je meer informatie? Neem dan contact op via 0229-239266 of kom langs in de showroom.

< Hoe houd ik mijn matras schoon? Hoeveel slaap heb je nodig? >