Hoeveel slaap heb je nodig?

18 Januari, 2017 15:18

Het is algemeen bekend dat de meeste mensen gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Dit geldt echter niet voor iedereen: het ideale aantal slaapuren verschilt per persoon. Sommige mensen hebben misschien aan 6 uur slaap genoeg, terwijl de ander 9 uur slaap nodig heeft om de volgende dag fris en fruitig te zijn. Er zijn richtlijnen waar je je aan kunt houden als het om de hoeveelheid slaap per nacht gaat. Maar wat zijn deze richtlijnen dan eigenlijk  en wat gebeurt er als je niet aan deze slaapuren toe komt?

Baby’s slapen het grootste deel van een dag, maar daar komt al snel verandering in. Als we ouder worden, verandert ook onze behoefte aan slaap. Volwassenen slapen namelijk veel minder dan kinderen.

Hoeveel uur moet ik slapen?

Voor veel ouders is het lastig om te bepalen hoeveel slaap hun kroost nodig heeft. Hoeveel slaap is voldoende voor mijn puber van 17 en slaapt mijn kleuter van 4 wel genoeg? In onderstaande tabel hebben wij op rijtje gezet hoeveel slaap kinderen en volwassen gemiddeld nodig hebben. Het is natuurlijk mogelijk om hiervan af te wijken, want het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. Maar let op: wijk niet te veel af, want deze gemiddelde zijn niet voor niets ontstaan.

Leeftijd

Slaapuren per dag

  0 –   2  maanden        

12 – 18 uur

  3 – 11  maanden

14 – 15 uur

  1 – 3    jaar

12 – 14 uur

  3 – 6    jaar

10 – 13 uur

  6 – 12 jaar

10 – 11 uur

12 – 18 jaar

  8 – 10 uur

18 jaar en ouder

  7 –   8 uur

Wat als ik te weinig slaap?

Het is echt niet erg als je af en toe te weinig slaapt, maar als het langer aanhoudt kan dit zowel op de korte termijn als op de lange termijn gevolgen hebben. In het begin kan je vooral overdag erg duf zijn en last hebben van slaperigheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Slaap je langere tijd achter elkaar slecht? Dan kan dit slaaptekort leiden tot overgewicht en zelfs problemen veroorzaken als diabetes en hart- en vaatziekten.

Je kunt minder slapen dan dat je nodig hebt, maar wil je optimaal functioneren en gezond leven, dan is voldoende slaap erg belangrijk. Vaak wordt er gedacht dat het prima is als je maar 6 of 7 uur slaapt, maar stel dat je een uurtje langer zou slapen? Dan voel je je misschien wel veel beter!

Uiteraard helpt een goed matras ook om beter te slapen en energiek wakker te worden. Bel met onze experts via het telefoonnummer 0229 – 239 266, stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in.

< Vanaf nu is slecht slapen verleden tijd Slapen: de feiten en fabels op een rij >