Slapen: de feiten en fabels op een rij

23 December, 2016 13:59

Over een goede nachtrust bestaan nogal wat onduidelijkheden: er zijn verschillende feitjes en fabels over slapen. Val je bijvoorbeeld sneller in slaap als je schaapjes telt, kun je slaap inhalen en slaap je dieper wanneer je alcohol hebt gedronken? Wij zetten de meest bekende feiten en fabels over slapen voor je op een rijtje.

Door schaapjes te tellen val je sneller in slaap

Feit! Als je vroeger niet kon slapen, heeft je moeder vast wel eens tegen je gezegd dat je schaapjes moest tellen. Het tellen van schaapjes is een vorm van meditatie, waarbij je op één ding focust. Hierdoor heb je geen tijd om te piekeren en val je sneller in slaap. Het gaat er dus eigenlijk ook helemaal niet om wat je telt: olifanten in plaats van schaapjes tellen werkt net zo goed.

De uren die je voor 00:00 slaapt, tellen dubbel

Fabel! Hoe goed je slaapt hangt af van wat je normale slaapritme is. Ben jij iemand die altijd na 12 uur gaat slapen? Dan slaap jij net zo goed als mensen die om 10 uur in bed liggen. Wel is het zo dat de eerste uren die je slaapt het belangrijkste zijn: tijdens deze uren rust je namelijk het meeste uit.

Door het drinken van een glas melk slaap je sneller

Feit! In melk zit namelijk een bepaald stofje waar je erg slaperig van wordt. Toch val je niet direct als een blok in slaap als je maar één glas van drinkt. Om het effect van dit stofje echt te merken, moet je bijna twee liter melk drinken. Toch ontspan je wel na een kopje warme melk, waardoor je eerder in slaap zult vallen.

Na het drinken van alcohol slaap je dieper alcohol val je dieper in slaap

Fabel! Het kan inderdaad voorkomen dat je sneller in slaap valt als je alcohol hebt gedronken, maar dat wil niet zeggen dat je ook dieper slaapt. Het tegendeel is juist waar: als je alcohol hebt gedronken slaap je onrustig en word je ‘s nachts meestal vaker wakker.

Je kunt slaap inhalen

Fabel! Veel mensen zeggen de dag na een nacht slecht slapen dat ze wat slaap gaan ‘inhalen’. Stop hiermee, want het inhalen van slaap kan helemaal niet. Je lichaam is goed in staat om een slechte nachtrust zelf te compenseren. Als je erg moe bent van de nacht ervoor, slaap je de volgende nacht gewoon weer wat vaster. Je hoeft dus niet per se langer te slapen als je moe bent.

Een goed kussen en matras dragen bij aan een goede nachtrust

Dit is natuurlijk een feit en helemaal waar! Wanneer je een goed matras hebt, zorgt dit ervoor dat jij je beter kunt ontspannen, wat weer zorgt voor een betere nachtrust. Niet alleen voor je nachtrust, maar ook voor je lichaam is het beter om te kiezen voor een goed matras en hoofdkussen. Bekijk ons aanbod matrassen of laat een matras op maat maken. Dan weet je zeker dat je lekker ligt!

< Hoeveel slaap heb je nodig? Tips om energiek wakker te worden >