Snel in slaap met de 4-7-8 techniek

15 Juni, 2016 14:50

Draaien in bed, naar het plafond staren, nog maar even een kopje thee zetten; het is je vast wel eens overkomen dat je moeilijk in slaap kwam. Harvard-professor dr. Andrew Weil ontwikkelde de 4-7-8 ademhalingstechniek, waarmee je jezelf rustig krijgt en binnen een minuut in slaap kan vallen!

De slaapoefening

De ademhalingsoefening is bijzonder eenvoudig:

  • - Houd je mond ontspannen dicht en plaats het puntje van je tong tegen je voortanden
  • - Adem 4 seconden rustig in via de neus
  • - Houd je adem 7 seconden in
  • - Tuit je lippen en adem in 8 seconden uit via de mond, terwijl je een ‘woosh’-geluid maakt


Herhaal dit 4 keer. Dokter Weil raadt aan de oefening minimaal 2 keer per dag uit te voeren, maar je mag het zo vaak doen als je wilt. Wanneer je geoefend bent (na zo’n 2 maanden) kan je het opschroeven naar 8 ronden, maar dit is echt het maximale. In een filmpje op zijn website laat Weil zien hoe de oefening het beste uitgevoerd kan worden.

Snel slapen door goede ademhaling

Deze techniek staat ook wel bekend als de relaxing breath. Dat is ook precies wat het doet: het ontspant je. Door je op deze manier op je ademhaling te focussen kom je te rust, door je bloeddruk en hartslag omlaag te brengen. Volgens Weil heeft dit ook op lange termijn fantastische effecten, en kan het zelfs beter werken dan medicijnen die je tot rust zouden moeten brengen.

Toepassing van de ademhalingstechniek

Wanneer je geoefend bent, kan je de ademhalingstechniek gaan inzetten op momenten dat je het nodig hebt. Als je gestresst bent, wanneer iemand je boos maakt of als je heel erg trekt hebt (bijvoorbeeld in zoet eten) kan de methode je helpen je lichaam en geest tot rust te brengen en kalm te worden. Ook voor het slapengaan biedt het uitkomst: je hebt er niets voor nodig, dus je kunt het gewoon vanuit bed doen. Zorg dat je op een comfortabel matras ligt en begin de oefening. Je zult – vooral na wat oefening – merken dat je relaxed wordt, je hoofd leegmaakt en in slaap valt.

< De kunst van het powernappen Deze apps zorgen ervoor dat je in slaap valt >