De kunst van het powernappen

13 Juli, 2016 15:58

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een powernap een positief effect heeft op ons functioneren. Een powernap is een kort dutje in de middag, met als doel om daarna met hernieuwde energie weer aan de slag te kunnen. Na een powernap ben je over het algemeen alerter, creatiever en minder gestrest. Met deze tips beheers jij straks ook de kunst van het powernappen.

  1. Slaap niet langer dan 30 minuten

Hoe lang je powernap moet duren om het meest effectief te zijn, verschilt per persoon. Over het algemeen geldt dat een dutje van 5 minuten al een positief effect heeft, maar dat langer slapen dan 30 minuten geen goed idee is. Wanneer je dutje langer dan een half uur duurt, kom je in een diepere slaapfase terecht, waarna je duf wakker wordt. Daarnaast verstoor je hiermee je slaapritme, waardoor de kans groot is dat je ’s avond moeilijker in slaap komt.

  1. Tussen 1 en 3 uur ’s middags

De beste tijd voor een middagdutje is meteen na de lunch. Meestal ontstaat er na een maaltijd een natuurlijke dip waar je gebruik van kunt maken om gemakkelijk in slaap te vallen. De beste tijd om te gaan nappen hangt dus af van je lunchtijd. Zorg er wel voor dat dit niet na 3 uur ’s middags is, omdat je slaapje in dat geval een negatieve invloed heeft op je nachtrust.

  1. Elke dag een powernap

Het beste is om elke dag op hetzelfde tijdstip een dutje te doen. Met een strak ritme behaal je de beste resultaten en val je uiteindelijk ook gemakkelijker in slaap, omdat je lichaam aan het ritueel went. Af en toe een powernap op onregelmatige tijden kan je slaapritme juist in de war brengen.

  1. Slaap onder dezelfde omstandigheden

Probeer je dutje altijd in dezelfde omgeving en in dezelfde stoel of hetzelfde bed te doen. Op den duur gaat je lichaam deze omstandigheden associëren met slaap. Zorg er ook voor dat de kamer een beetje donker is en dat je niet gestoord kunt worden. Een verstoord middagdutje heeft namelijk een averechts effect. Doe dus oordopjes in en zet je telefoon uit.

  1. Gebruik je sleutelbos

Hoe weet je nou hoe lang de perfecte powernap in jouw geval duurt? Een handige manier om daar achter te komen is door het  gebruiken van een sleutelbos. Als je aan je dutje begint, houd je je sleutelbos vlak boven de grond in je hand. Op het moment dat je een diepere slaapfase ingaat, verlies je de controle over je hand waardoor de sleutels vallen en jij wakker schrikt. Deze diepe fase van je slaap moet je tijdens je dutje vermijden, omdat je daardoor suf en gedesoriënteerd wakker zult worden. Daarnaast zal de adrenaline die vrijkomt doordat je wakker schrikt voor een energieboost zorgen.

De voordelen van powernaps zijn groot, maar helaas kun je met een middagdutje chronisch slaaptekort niet compenseren. Een goede nachtrust blijft belangrijk en een goed matras is daarin een onmisbare factor. Kijk op onze website voor matrassen van de beste kwaliteit voor de laagste prijs.

< Hoe vaak moet je je bed verschonen? Snel in slaap met de 4-7-8 techniek >