Hoe vaak moet je je bed verschonen?

21 Juli, 2016 11:54

Deze vraag klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch is het voor een groot deel van de bevolking onduidelijk: hoe vaak moet het bed nu eigenlijk verschoond worden? De één doet het ’t liefst om de dag, terwijl de ander rustig 3 weken onder hetzelfde beddengoed slaapt. Onderzoekers van de universiteit van New York verdiepten zich in dit onderwerp en kwamen tot een frisse conclusie.

De geur van schone lakens

Uit het onderzoek van de New York University (NYU) blijkt dat we allemaal gek zijn op de geur van pas gewassen lakens, dus je zou denken dat we ons bed dan ook regelmatig verschonen. Niets is minder waar: de meeste mensen verschonen hun bed niet vaak genoeg. De meeste mensen verschonen hun bed één keer in de twee weken, maar het komt ook voor dat men pas na een maand het beddengoed in de wasmachine doet.

Is beddengoed echt zo vies?

Maar wat er gebeurt er wanneer je het bed minder vaak verschoont? Dat is niet bepaald fraai. Volgens wetenschapper Philip Tierno is ons bed een broeiplek voor bacteriën. Je laat jaarlijks niet alleen 100 (!) liter zweet achter in je bed; ook schimmels en bacteriën en leven er maar al te graag. Na twee weken vermenigvuldigen de bacteriën zich in rap tempo, en nestelen ze in het (pocketvering) matras en het beddengoed. Het gevolg is – zacht uitgedrukt – een niet zo frisse slaapplek.

Naast de bacteriën gaan ook de schimmels zich na 1 tot 2 weken ophopen, met als gevolg vervelende allergische reacties.

Zó vaak moet je beddengoed wassen

Om bacteriën en schimmels geen kans te geven, kan je volgens de wetenschappers het beste één keer per week je bed verschonen. Voorkom allergieën, geniet vaker van de geur van fris gewassen lakens en zorg dat je elke 7 dagen in een schoon bed stapt.

< 5 tips om je slaapkamer koel te houden De kunst van het powernappen >