5 tips om je slaapkamer koel te houden

3 Augustus, 2016 15:31

Een zwoele nacht klinkt misschien als iets aantrekkelijks, maar badend in het zweet wakker worden vinden de meeste mensen toch echt niet lekker. De Nederlandse zomer kan vrij benauwd zijn, en dan is het fijn als je de slaapkamer koel kunt houden. Wij vertellen je hoe je het ’s nachts een stuk beter uithoudt.

Natte was

Met deze tip sla je twee vliegen in één klap: hang je natte was te drogen in de slaapkamer. Hierdoor wordt de lucht vochtiger, en dat zorgt al snel voor een temperatuurdaling van zo’n 3 graden. Een nat gordijn voor het raam hangen werkt trouwens ook.

Doe-het-zelf airco

Je hebt geen dure airco installatie nodig om de slaapkamer koel te krijgen. Vul wat flessen tot driekwart met water en vries ze in. Plaats de bevroren flessen voor een ventilator die je de slaapkamer in laat blazen: zo is de lucht die verspreid wordt een stuk frisser!

Katoen? Doen!

Denk niet alleen aan de dikte van het dekbed waaronder je slaapt, maar ook aan het materiaal. Zo is katoen fijn om onder te slapen op warme dagen, omdat het naast licht ook vocht absorberend is. Het dekbedovertrek van polyester kan je beter even in de kast laten liggen tot minder warme dagen.

Luiken dicht

Wanneer de zon overdag je slaapkamer in schijnt, is het verstandig om de gordijnen (of nog beter: rolluiken) dicht te laten. Voor wat frisse lucht zou je een raam op een kiertje kunnen zetten.

Ventilator slim gebruiken

Een ventilator kan niet alleen lucht blazen; hij is ook geschikt om lucht mee ‘weg te zuigen’. Zet een raam een stukje open, plaats de ventilator voor een (half) open deur en laat hem naar buiten blazen. Op deze manier wordt alle warme lucht uit de kamer gezogen, en is de kamer daarna een stuk frisser.

Ook een goed matras kan je helpen de nacht koel en uitgerust door te komen: het Crystal Cool matras is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld om de nacht fris door te komen. Meer informatie en de gehele Crystal Cool matrassencollectie vind je op deze pagina.

< Zijn Nederlanders echte slaapkoppen? Hoe vaak moet je je bed verschonen? >