5 tips voor overdag die zorgen voor een betere nachtrust

11 Februari, 2016 10:48

In ons vorige blogbericht heeft u 5 tips gelezen voor wat u in de nacht en avond kan doen om uw nachtrust te verbeteren. In dit blog vindt u nog eens vijf handige tips, maar dit keer over wat u overdag kunt doen zodat u ’s nachts beter slaapt.

Tip 1: Cafeïne

Koffie is één van de meest gedronken dranken in de wereld. De cafeïne geeft het lichaam een opkikker en velen hebben koffie nodig om wakker te worden. Cafeïne zit niet alleen in cola en koffie, maar ook in thee. Om uw nachtrust te bevorderen is het belangrijk dat u overdag niet meer dan 5 kopjes koffie drinkt. Ook raden we u aan om na 18:00 uur geen cafeïne meer te drinken. Alternatief voor koffie of thee in de avond is een kruidenthee zoals rooibos of kamillethee. Hierin zit namelijk geen cafeïne.

Tip 2: Alcohol

Alhoewel heel veel mensen denken dat alcohol zorgt voor een ‘slaapmutsje’ is juist het tegenovergestelde waar. Alcohol verstoort namelijk de nachtrust in een later stadium. Dat betekent dat u wellicht gemakkelijker in slaap valt, maar dat na ongeveer 2 uur uw slaap wordt verstoord.

Tip 3: Medicijnen

Of het nu een onschuldig hooikoortstablet is of een hormoonzalf; het kan slapeloosheid veroorzaken. Check daarom de bijsluiter goed en bekijk of mogelijk slapeloosheid kan optreden. Overleg dan met uw arts of u de medicijnen op een ander tijdstip mag innemen of dat u andere geneesmiddelen kunt gebruiken.

Tip 4: Powernap

Uw slaap bestaat uit een kernslaap en een restslaap. ’s Avonds maakt uw lichaam zich op voor de kernslaap. Om uw kernslaap niet te verstoren, is het verstandig om ’s avonds na 18:00 uur geen powernap te doen. Een kort slaapje overdag kan, mits niet langer dan 20 minuten. Op die manier heeft u voldoende energie voor de rest van de dag zonder dat het uw nachtrust beïnvloedt.

Tip 5: Vermoeidheid

Uw lichamelijke vermoeidheid bepaalt de lengte van uw slaap. Is uw lichaam bijvoorbeeld vermoeid voor 5 uur, maar uw geest voor 8 uur, dan slaapt u toch maar 5 uur. Om disbalans in uw slaappatroon te voorkomen, heeft u drie opties. De eerste optie is om meer te bewegen zodat u meer lichamelijk vermoeid raakt. De tweede is om uw geest minder te vermoeien door bijvoorbeeld minder televisie te kijken of te lezen. De laatste mogelijkheid is een combinatie van meer bewegen en minder geestelijke vermoeidheid.

Wanneer u twee tot vier weken lang deze tips volgt, zult u zien dat uw nachtrust verbetert. Het kan ook zijn dat bovenstaande tips niet voldoende helpen. Dan ligt het mogelijk aan uw matras. De Matrassenman voorziet u graag van advies en wij kunnen altijd een matras leveren die uw slaapcomfort kan verbeteren. Kom langs in onze winkel of neem contact op via 0229-239266.

< Wist u dit over dromen? 5 nachtelijke tips voor een betere nachtrust >