5 nachtelijke tips voor een betere nachtrust

11 Februari, 2016 10:47
We hebben het allemaal wel eens: een slapeloze nacht of veel te vroeg wakker worden. Om uw nachtrust te bevorderen kunt u wat simpele stappen volgen. In dit blog geven wij u 5 handige tips die u ’s avonds of ’s nachts kunt gebruiken om uw slaap te verbeteren.

Tip 1: Ritme

Uw biologische klok is gebaat bij ritme. Dit slaap/waakritme staat bij een gemiddeld persoon afgesteld van 00:00 tot 7:00 uur. Onze tip: ga twee weken lang om 12 uur slapen en zet de wekker om 7:00 uur. Op die manier ‘reset’ u uw biologische klok en slaapt u voldoende. Heeft u een onregelmatige baan? Probeer dan per nacht niet meer dan 7 uur te slapen om uw biologische ritme niet te verstoren.

Tip 2: Licht

Om te zorgen dat u de nacht goed ingaat, maken uw hersenen een slaaphormoon (melatonine) aan. Dit wordt geactiveerd naar mate er minder licht in uw ogen komt. U kunt uw slaaphormoon zelf activeren door de lampen een uur voordat u naar bed gaat te dimmen en bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken. Om goed weer op te staan is het belangrijk dat u de gordijnen niet volledig sluit. Zo komen uw hersenen weer langzaam op gang wanneer de dag begint.

Tip 3: Ontspan

Uw hersenen moeten voor een goede nachtrust in een lagere frequentie gaan. Om uw brein te ontspannen kunt u het beste in het uur voordat u naar bed gaat nog wat ‘aanrommelen’ door bijvoorbeeld de vaatwasser in te ruimen of een avondwandeling te maken. Naast het dimmen van de lichten zet u dus ook de televisie uit en legt u uw mobiele telefoon, tablet of ander tijdverdrijf weg.

Tip 4: Kijk niet op de klok

Mocht u tijdens de nacht wakker worden, kijk dan niet op de wekker. Uw hersenen zullen meteen actief worden. Gevolg daar van is dat u gedachten krijgt als: “ik kan nog zoveel uur slapen” of “is het nog maar zo laat?” en dat is slecht voor de nachtrust.

Tip 5: Blijf in uw bed

Wakker zijn midden in de nacht kan u verleiden om uit bed te stappen. Wanneer u dat doet, activeert u wederom uw hersenen en zal u niet uitrusten. In bed heeft u tevens de grootste kans om weer in slaap te vallen.

Lees in ons volgende blog de handige slaaptips voor overdag. Naast deze tips is het ook van belang dat uw matras van goede kwaliteit is en aangepast op uw lichaam. Twijfelt u over uw matras of wilt u een nieuwe aanschaffen? Bij www.matrassenman.nl voorzien we u graag van advies en hebben we altijd een matras die bij u past. Meer weten? Neem contact op via 0229-239266 of kom langs.
< 5 tips voor overdag die zorgen voor een betere nachtrust