Zes dingen die er gebeuren tijdens de slaap

11 February, 2016 11:00
Dat slapen goed is voor de mens weet iedereen, maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal wanneer je slaapt? Lees hier zes (bijzondere) dingen die er gebeuren tijdens de slaap.

1. Praten

Eén op de 20 volwassenen praat regelmatig tijdens zijn slaap. Praten tijdens de slaap wordt gezien als een slaapstoornis. Soms zijn het hele verhalen,  een paar onsamenhangende zinnen of een aantal onverstaanbare woorden. Wetenschappers onderzochten dat hetgeen wat men zegt irrationeel is, de gesprekken zijn dan ook niet te gebruiken in de rechtszaal.

2. Dromen in zwart-wit of kleur

Veel mensen weten het niet, maar er zijn een heleboel mensen die slechts in het zwart-wit dromen. Onderzoekers concludeerden dat dit voornamelijk te maken heeft met de ontwikkelingen tijdens de jeugd. Oudere mensen die veel zwart-wit televisie hebben gekeken blijken over het algemeen vaker in het zwart-wit te dromen.

3. Het brein is het actiefst tijdens de slaap

Terwijl het lichaam aan het rusten is, is het brein het actiefst. De hersenen van iemand die droomt zijn actiever dan van iemand die wakker is. Er zijn verschillende wetenschappers die zelfs beweren dat het brein zo actief is dat het meer connecties kan maken en hierdoor tot nieuwe inzichten en ideeën kan komen.

4. Mensen worden gemiddeld 5 tot 15 keer wakker

Gelukkig hebben we dit niet altijd door, omdat de meeste keren dat we ‘wakker’ worden zo kort is dat we het niet bewust meemaken. Het wakker worden heeft voornamelijk te maken met de verschillende fases waarin men slaapt.

5. Het lichaam houdt een volledige reiniging

Het lichaam van een mens krijgt veel te verduren.  Daarom houdt het lichaam  ’s nachts een soort detox, waardoor gifstoffen afdrijven en het lichaam wordt gereinigd. Dit vormt ook de reden dat mensen die slecht slapen vaker last hebben van hun gezondheid.

6. Tijdens de slaap sorteert het brein nutteloze en belangrijke informatie

Er gebeuren overdag een heleboel dingen die het brein bewust en onbewust opneemt. Als het brein alles moet onthouden zou het op een gegeven moment overlopen. Daarom sorteert het tijdens de slaap de belangrijke informatie die het moet onthouden en vergeet het de zinloze informatie.

Doet u of iemand die u kent ook weleens rare dingen tijdens het slapen? Laat het ons weten!
< Welk matras is geschikt voor mij? Wakker worden met de Matrassenman >