Wist je dat de slaapkamer invloed heeft op de nachtrust?

11 Februari, 2016 11:01

We kennen het probleem allemaal: je ligt ‘s avonds in bed en het lukt maar niet om in slaap te komen. Gelukkig kunnen enkele aanpassingen aan de inrichting van je slaapkamer hier verandering in brengen. 

Houd je hoofd koel

Een perfecte slaapkamertemperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden. Zet daarom een raampje open voor wat frisse lucht en laat de verwarming uit. Een plafondventilator biedt uitkomst op warme dagen. Ook in bed kan je ervoor zorgen dat je het niet te warm krijgt, door op een Crystal Cool matras te slapen.

Biologische klok

Onze biologische klok vertelt ons dat we moeten gaan slapen wanneer het donker is, en opstaan wanneer het licht wordt. Vrij lastig dus wanneer je in de zomer vroeg naar bed wilt, of ’s winters op tijd moet opstaan. Verduisterende gordijnen bieden uitkomst: deze houden namelijk daglicht buiten. Wakker worden met een wekker die licht geeft is echter wel een goed idee: het lichaam denkt dan onbewust dat de zon op is, en dat het tijd is om op te staan.

Kleur bekennen

Het is je vast bekend dat kleuren invloed hebben op onze gemoedstoestand. Zo zorgt de kleur rood ervoor dat onze bloeddruk omhoog gaat en dat we actiever worden. Blauw brengt daarentegen de bloeddruk omlaag. Blauwe muren of blauwe accessoires in de slaapkamer zouden mensen met slaapproblemen daarom kunnen helpen met de nachtrust.

Twee aan twee

Symmetrie creëert rust, en dat is precies wat we willen in de slaapkamer. Kies voor paren: zet bijvoorbeeld aan weerszijden van het bed een nachtkastje met dezelfde lampjes erop, of kies voor symmetrische muurdecoratie.

Natuurlijk

De natuur heeft een rustgevend effect. Nu hoef je niet een half bos naar binnen te halen, maar wat (kunst)planten, mooie foto’s of natuurlijke materialen kunnen al een vredig gevoel creëren. Ga ook letterlijkback to nature en verban de televisie uit de slaapkamer. Kijk liever tv op de bank en laat de slaapkamer een plek van rust zijn. Bovendien kan je iets moois neerzetten op de plek waar eerst de televisie stond.

< Matrassen: toen en nu Welk matras is geschikt voor mij? >