Wanneer is een matras aan vervanging toe?

26 August, 2022 11:30

Op een gegeven moment is uw matras aan vervanging toe, maar hoe bepaalt u nou wanneer het moment daar is? Belangrijk is om de leeftijd van uw matras en uw eigen lichamelijke gezondheid voorop te zetten. In dit blog vertellen we u enkele tekenen waar u op kunt letten, zodat u op tijd uw oude matras inwisselt voor een nieuwe.

De tekenen dat uw matras aan vervanging toe is

Hieronder staan enkele situaties beschreven. Als u zich in één of meerdere van deze situaties herkent, dan kan het wel eens zo zijn dat uw matras aan vervanging toe is.

U slaapt minder goed en wordt vermoeid wakker

De eerste kenmerken van een matras dat aan vervanging toe is, is dat u moe en niet voldaan wakker wordt. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, maar als er iets niet meer in orde is met uw matras, dan heeft dat direct invloed op uw slaapkwaliteit. Dat leidt er weer toe dat u zich minder goed kunt concentreren, over het algemeen een lagere weerstand heeft en dat u prikkelbaar kunt zijn. Heeft u last van een slechte nachtrust en bent u benieuwd of dit door uw matras komt? Lees de volgende alinea’s dan goed door. Wellicht is uw matras gewoon aan vervanging toe.

Veel zweetplekken en nare geurtjes

Iedereen zweet. En dat doen we vooral in onze slaap. Daar is niets mis mee, maar het kan er op den duur wel voor zorgen dat deze zweetplekken en nare geurtjes minder goed weg te krijgen zijn. Nou bestaan er wel speciale vochtdichte moltons, maar die houden het zweet vaak niet 100% tegen. Nou kunt u dit wel maskeren met een nieuwe set beddengoed, maar het is wellicht tot handig om u eens te verdiepen in een nieuw matras. Het kan namelijk op den duur invloed hebben op de hygiëne in uw bed; en die is toch wel belangrijk.

De vering is niet meer voldoende en ook de vorm is eruit

Merkt u dat uw matras niet mee zo soepel terugveert als voorheen of merkt u dat de vorm van uw matras minder is? Ook dan kan het goed zijn om eens te kijken naar een nieuw matras. Sommige matrassen kunt u omdraaien en zo de levensduur verlengen, maar dat geldt lang niet voor alle matrassen. En op het moment dat de vering niet meer goed is, heeft dat een nadelig effect op uw slaap

U wordt wakker met pijnklachten rond de nek en rug

Die vering in een matras zit er niet voor niets. Hij ondersteunt uw lichaam op de juiste plekken en zorgt voor een stabiele lighouding. Is uw matras aan vervanging toe, dan merkt u dat in eerste instantie vaak aan pijnklachten in uw nek, rug of allebei. De vering is dan, zoals in het vorige punt uitgelegd, niet meer voldoende om uw lichaam te ondersteunen en dat leidt tot overbelasting van uw wervels en gewrichten tijdens uw slaap.

U hebt uw huidige matras langer dan 5 jaar

We gebruiken ons matras iedere avond en afhankelijk van welk matras u heeft, kan de één hier langer tegen dan de ander. Over het algemeen merken we echter dat matrassen die ouder zijn dan 5 jaar toch wel wat mankementen gaan vertonen. Zo blijven nare zweetgeurtjes langer hangen en bieden ze op bepaalde plekken niet langer voldoende steun. Kijk daarom ook goed naar wanneer u uw matras heeft gekocht. Is dat langer dan 5 jaar geleden en merkt u één of meerdere van bovenstaande dingen? Dan is uw matras wellicht aan vervanging toe.

Nieuw matras nodig?

Herkent u zich in bovenstaande situaties, dan kunt u eens kijken naar een nieuw matras. En laten wij daar nou meer dan genoeg van weten! U kun bij ons terecht voor matrassen op maat, topdekmatrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen en pocketveringmatrassen. Vragen? Gebruik de chatfunctie rechts onderaan of bel naar 0229-239266.

< Hoe krijg je bedwantsen? Wat betekent de comfortzone van een matras? >